Smaka på det nynordiska köket i Stockholm
Publish date: 26 juni 2024
En modern tolkning av svenska klassiker och råvaror; här kan du smaka nynordiska menyer i Stockholm.
Några av senaste års mest omsusade restauranger i Stockholm har ett koncept gemensamt: nynordisk kokkonst.
Det nynordiska köket – eller "New Nordic Cuisine" som det kallas på engelska – tar avstamp i skandinavisk mathistoria. Typiska ingredienser och rätter tolkas om, samtidigt som man värnar om lokala råvaror och bevarar traditionella metoder. Hållbarhet och säsongsbetonad mat är en hörnsten i filosofin.
Vad är "New Nordic Cuisine"?
Termen "New Nordic Cuisine" myntades i början av 00-talet. Danska René Redzepi och Claus Meyer, kända från den prisbelönta restaurangen Noma, gick i bräschen för den nya kulinariska inriktningen.
Tillsammans med ett dussin av sina nordiska kollegor träffades de för att formulera ett manifest att samlas kring. Några av huvudpunkterna i manifestet är:
- Mat och rätter som lyfter råvaror från Norden. Fisk, kött från inhemska boskapsraser, vilt, svamp, skogsörter och nordiska grönsaks -och fruktsorter.
- Menyer som betonar säsongen och självförsörjande med traditionella metoder för preservation (rökning, saltlag, ättikslag m.m). Exempelvis innebär det att inte servera frukt på vintern (såvida den inte lagts in eller gjorts till sylt under skörden).
- Ett nära samarbete med lokala producenter och jordbrukare, och ett aktivt arbete för sunda produktionsprocesser och hållbar djurhållning och
- Att förnya synsättet på klassiska Nordiska rätter och traditionella råvaror, gärna med inspel från internationell kokkonst. Men även att dokumentera och bevara inhemska tillagningssätt och metoder.
Läs hela manifestet på norden.org
Restauranger med nynordisk mat - 5 tips i Stockholm
- Frantzén – Trots att Frantzén inte är en strikt nynordisk-restaurang, delar den många likheter med tankesättet. Med en tjusig inramning och uppfinningsrik meny fick restaurangen sin tredje Michelinstjärna 2018.
- Portal – Mysig och hemtrevlig kvarterskrog i Vasastan. Portal blandar typiskt svenska råvaror med fransk kokkonst.
- Ekstedt – Stjärnrestaurang på Östermalm, grundad av Niklas Ekstedt. Här tillgagas maten traditionellt över öppeb eld, med en ledstad som hörnsten i köket.
- Lilla Ego – Rustik och avslappnad krog i Vasastan. Svenska klassiker som isterband och matjesill blandas upp med internationella inslag.
- Woodstockholm – Stilrent inredd restaurang vid Mosebacke Torg. Säsongsbetonade menyer, med en lekfull twist. Middagen må starta i Sverige, men kan ta omvägare via Frankrike, Mexiko, Japan eller Grekland.
Fler tips finns i listan under artikeln!