Solen går upp över Slakthusområdet
Publish date: 4 maj 2023
Solen är stjärnkockarna Adam Dahlberg och Albin Wessmans nya satsning i Slakthusområdet. Restaurangen är en av de första att flytta in i Hus 26; en ny hubb för kultur -och matupplevelser i södra Stockholm. — Jag tror verkligen att vi kommer kunna skapa en pulserande och levande destination för gastronomi, säger Adam Dahlberg. Det kommer att ta tid, men redan nu känner man att det är på gång.
Det är en solig dag i mitten av april och restaurang Solens rymliga matsal är fylld med disigt solljus som filtreras genom byggnadens takfönster. Lammkotletter och grön paprika sprakar och bubblar över en öppen eld, men köket är fortfarande stängt. Albin Wessman, alltså ”Albin” i kock/krögarduon Adam och Albin, visar upp filmer på kökets eldstad inspelade på telefonen.
– Tidigt i planeringen ville vi att eld skulle vara central för konceptet, säger Wessman. Vilket kan vara knepigt för en restaurang i City. Här ute, i den här byggnaden, har vi inga grannar ovanför oss som vi behöver ta hänsyn till. Vi hade möjligheten att bygga eldstäder och vedspisar i köket och matsalen redan från början. Det gör mycket för atmosfären; doft, värme och ljus.
Med ”här ute” menar Wessman Hus 26 i södra Stockholm; ett renoverat före detta slakteri i just Slakthusområdet. Under 1900-talets första hälft var området centrum för matproduktion, matpackning -och förvaring i Stockholm. I takt med att åren gick och staden växte flyttade dock många av företagen ut ur området. De en gång toppmoderna kvarteren för matproduktion hade blivit förlegade, och många gapade tomma.
– Vi blev kontaktade för ungefär två år sedan, och fick frågan om vi ville göra något här [i Hus 26], säger Wessmans parhäst Adam Dahlberg (det vill säga ”Adam” i Adam och Albin). Vi blev totalt förälskade i lokalen från första början. Och vi är jätteglada över att få vara bland de första som flyttar in. Jag tror verkligen att vi kommer kunna skapa en pulserande och levande destination för gastronomi. Det kommer att ta tid, men redan nu känner man att det är på gång.
I mitten av 2010-talet hade Slakthusområdet börjat bubbla igen. Nattklubbar som Slakthuset, Slaktkyrkan och Fållan hade flyttat in i området och förvandlat det till ett livligt distrikt för uteliv och musik. Och i skrivande stund pågår nästa förvandling. Nya bostadshus byggs, parker anläggs och K-märkta hus rustas upp och förvandlas. 2030 planeras en ny tunnelbanestation öppna under marken, som förlänger tunnelbanans blålinje söderut. I denna kontext är Hus 26 tänkt att bli den naturliga mötesplatsen för såväl lokalbefolkningen som långväga gäster; en ny hub och centrum för gastronomi med caféer, barer, restauranger och butiker. Solen är i den första vågen av nya verksamheter som öppnar upp, tillsammans med Bar Montan och Hosoi.
– Lokalen är mycket större än den verkar, fortsätter Adam Dahlberg. När vi var på besök för första gången var det bara en stor hall. Man kunde se från ena änden till den andra. Så vi har byggt ett stort runt rum, i ett ännu större rektangulärt rum. För att göra det mindre, mer intimare.
– Vilket har inneburit vissa utmaningar, flikar Wessman in och pekar på den bortre väggen där köksluckan sitter. Vi har till exempel byggt ett halvmåneformat kök, vilket inte direkt är industristandard.
Solen är Dahlberg och Wessmans fjärde samarbete. De träffades under det tidiga 00-talet när de båda arbetade i köket på Mathias Dahlgrens katalanska restaurang Bon Lloc. 2014 öppnade de Adam och Albins matstudio, en kulinarisk experimentverkstad och pop up-restaurang. Två år senare blev restaurangdelen permanent och sedan 2022 har Adam/Albin en stjärna i Michelin-guiden. 2019 öppnade de en japansk bar –och restaurang i Birger Jarlspassagen, Misshumasshu, och somrarna 2020-2021 gästade dom Långholmen med pop up-krogen Ön.
Andra ombyggda industrilokaler har stått som inspiration för Solen, men så också Los Angeles-restaurang utbud.
– LA har en väldigt pulserande och inspirerande restaurangvärld, förklarar Wessman. Det finns många bra krogar som vi båda tycker väldigt mycket om, som blev exempelrestauranger. Som i sin tur ledde oss in på konceptet med Solen. Vi började skämtsamt kalla det för ”solens mat”.
– Helt enkelt mat från Medelhavet, Mexiko och Mellanöstern, fyller Dahlberg på.
Detta har översatts till en meny med smaker som tahini, hummus, za’tar, parmesan, koriander, guacamole, lufttorkat kött, harissa och fior di late.
– Mat med mycket färg, mycket smak, fortsätter Wessman. Namnet Solen kom rätt sent, men det fastnade verkligen. Det är ett väldigt vackert och positivt ord. Vem längtar liksom inte efter solen?
Solen öppnade den 14 april 2023 och veckorna efter har Adam Dahlberg och Albin Wessman varit fortsatt väldigt involverade på restaurangen. De har finjusterat detaljer på menyn, strömlinjeformat arbetsgången och hjälpt till i köket och i matsalen där det behövts.
– Det har varit en otrolig resa, säger Dahlberg. Att skissa på något helt nytt, se hur det utvecklas över tid och till slut den färdiga restaurangen. Och så klart gäster som njuter av menyn vi fram tills nu bara haft som vision.
I larmet av en nyöppnad restaurang har dock de två kockarna haft tid att stanna upp och få lite tid för reflektion.
– Jag pratade med en äldre herre som var här under premiärkvällen, berättar Wessman. Det visade sig att han faktiskt jobbat här, just i denna lokal, när det fortfarande var ett styckhus. I över 30 år, som slaktare. Han var både storögd och tårögd, och tacksam att vi får platsen att leva vidare. Och jag älskar sånt. Det byggdes för 100 år sedan, och nu ser vi till att det håller i 100 år till.