Upplev en värld av smaker runt Järvafältet
Publish date: 15 februari 2023
Se till att vara tom i magen nästa gång du är i Järvakvarteren. Mångfalden av smaker här är så stor att du inte kommer kunna motstå frestelsen att fylla på med godsaker från världens alla hörn.
Samhällena runt Järva-fältet i nordvästra Stockholm – Akalla, Tensta, Rinkeby, Kista, Husby och Hjulsta – är några av de mest varierade i Stockholm. En majoritet av befolkningen har utländsk bakgrund. Antingen genom har de flyttat hit själva, eller fötts i Sverige till föräldrar med rötter i ett annat land.
Och de länderna är spridda över hela världen, med människor från Europa, Asien, Sydamerika och Afrika. Trots att många har lämnat sitt ursprungsland följde matkulturen med i flytten, vilket har gjort Järva till en del av Stockholm där köttbullar med brunsås spelar andrafiol till köfte, samosa och injera!
En av områdets mest kända restauranger är Vanak, en persisk restaurang två minuters promenad från Akallas tunnelbanestation. Belägen på bottenvåningen av ett alldagligt bostadshus tar inredningen dig på ett besök till ett orientaliskt palats, tillsammans med saffransriset eller de väldoftande kryddorna som ger smak åt rätterna. Om du inte är sugen på en hel trerätters kan du istället ta en kort promenad till avknoppningen Vanak Konditori för persiska sötsaker och efterrätter.
Variationen i utbudet här kommer nog som en glad överraskning även för den som uttryckligen förväntar sig kulinarisk mångfald. Jag skulle kunna peka mot Kista där du hittar Lavins utmärkta kurdiska mat, eller Husby där Anatolia Kolgrill tillagar kebab enligt turkiska mattraditioner, men det finns alternativ för den som inte har tid att vandra runt hela Järvafältet.
Kista Galleria är en av de största galleriorna i Stockholm och här hittar du vad som mycket väl kan vara den största saluhallen i stan. Här finns det något som passar alla smaker och, även om det oftast är längst kö till Mangals kebab och pide, är min personliga den vietnamesiska restaurangen längst in som kokar fylliga soppor.
Om du besöker mattorget med barn, som jag ofta gör, är chansen stor att du hamnar i den del som vätter ut mot bussterminalen. Här kan ni sitta och titta på trafiken som kommer in och ut i en av norra Stockholms stora knutpunkter. I terminalen ligger även New Mamma Africa som bjuder på västafrikansk kokkonst från Eritrea och Etiopien. Det västafrikanska köket kretsar kring fylliga, kraftiga grytor, som paras ihop med syrligt injera-bröd för att lugna smaklökarna. Maten äts bäst på traditionellt sätt; genom att skopa upp grytorna med injera-brödet. (Något jag tyvärr missade vid mitt första besök.)
Jag brukar använda injera hemma för att dippa i såser. Det har blivit allt lättare att hitta i lokala mataffärer men säljs ofta i stora påsar på ett kilo. På Akalla Orient Gross hittar du dock mindre paket, toritlla-size – perfekt för en picknick.
Det finns två andra mataffärer i trakten som förtjänar ett omnämnande tack vare sitt breda utbud av matvaror. Kista Grossen, som ligger precis utanför ovan nämnda galleria, har mat från hela världen i allmänhet men Indiska-produkter i synnerhet. Här köper vi ofta kryddor, och botaniserar ofta stans bästa urval av lösviktsgodis.
Tvärs över Järvafältet, i Tensta, ligger den andra anmärkningsvärda matbutiken – stormarknaden Matvärlden. Som namnet avslöjar så finns här hyllor på hyllor med specialiteter från världens alla hörn. Från Armenien till Argentina och ibland även en småkaka eller två från mitt hemland Storbritannien. Även börek-pajen och baklavan som finns i dessertdisken vid ingången rekommenderas.
I Tensta hittar du även Stockholms kanske bästa Indiska restaurang, Punjabi Masala. Det här är urtypen av en anspråkslös restaurang som fullkomligt knockar dig med sina smaker, ofta med en hetta som du sällan hittar annars i Sverige.
Avslutningsvis vill jag runda av denna matresa med att nämna ett projekt som går bortom mat i Rinkeby, en tunnelbanestation bort från Tensta. Yalla Rinkeby är en organisation som strävar efter att hjälpa utlandsfödda kvinnor in på arbetsmarknaden genom cateringbranschen. Yalla Rinkeby har växt otroligt mycket sedan starten 2016 och serverat ett stort antal evenemang. Lunchcaféet i Rinkeby förblir dock kärnan i verksamheten. På deras Instagram hittar du info om dagens lunch. Grönsakerna kommer ofta från den egna kolonilotten, men recepten har korsat både hav och land för att komma hit.