Här förvandlas Grönan till ett vinterparadis
Publish date: 6 mars 2023
När höst slår om till vinter står Gröna Lund redo att välkomna vintergäster för första gången. På Winter Wonderland möter besökare godistroll och isdrottningar, kan åka unika vinterattraktioner och smaka på en ny vintermeny.
Under många år så Gröna Lund främst som ett sommarnöje, öppet så länge vädret tillåter. Numer är det dock en sanning med modifikation. Sedan 2017 håller parken oktoberöppet under Halloween, med extrainhyrda skelett, gastar och zombies som skrämmer slag på besökare.
När så det klassiska Stockholmstivolit för första gången genomgår nästa förvandling – från Halloweens höstrys till vintermys i Winter Wonderland – är en vintersäkring av parken prioriterad. Att kunna hålla öppet några veckor under en mild höst är en sak. Men att välkomna åksugna besökare när minusgraderna väl kryper in över Stockholm är en helt annan.
– Till exempel måste vi bygga om båsen vid attraktionerna så att de håller sig varma. Men också så att de inte släpper ut och slösar på energi i onödan, förklarar Anna Hansson, projektledare för Winter Wonderland. Detta behövs göras på ett hållbart sätt, som håller för vintersatsningar under många år.
Därför råder det febril verksamhet på nöjesfältet en mulen, snötäckt, novemberdag. Innan parken öppnar sin vintersatsning den andra december ska fem tematiserade områden stå klara, nya ljusinstallationer vara på plats och de nya åkattraktionerna redo att åkas.
Pumpor och spindelnät har plockats bort, träd och buskar har pyntats med ljusslingor och LED-lampor. Torget framför stora scenen har fått en 40 meter lång pulkabacke, och spökskeppet vid Bläckfisken har lättat ankar. På dess plats står istället en inglasad ponton där specialbeställda radiobilar – disco bumpers – packas upp ur sitt emballage. Varselklädda snickare och elektriker klampar målmedvetet fram i de slaskiga gångar som skottats upp efter veckans kraftiga snöfall för att färdigställa parken. Lilla området ska bli mysiga Sagolunden med drakar, godistroll och isprinsessor. På stora området byggs färggranna Bubble Street, tevespelsinfluerade Rainbow Land, och den tyska alpbyn Grüna Lund. Dessutom byggs Lustiga Huset om till Klappfabriken.
Bortsett från de nya attraktionerna ska parken vara öppen som vanligt, med några få undantag som Flygande Mattan och trä-berg-och-dalbanan Twister. Dessutom har matutbudet gjorts om med säsongsanpassade menyer i restaurangerna och matstånden; kanderade äpplen, brända mandlar, fondue, ”pink hot chocholate”, glühwein och en maxad pannkaksbuffé.
– Förutsatt att det inte kommer en halv meter snö över natten som måste skottas bort kommer attraktionerna vara öppna, säger Anna Hansson. Men det viktigaste för oss är alla de tematiserade världarna vi byggt upp. Även om man kommer hit en dag då vädret tvingar oss att hålla Jetline och Monster stängda ska man få en unik upplevelse. Man ska kunna uppleva något man aldrig upplevt, äta något man aldrig ätit och känna något man aldrig känt förut.
Se Gröna Lunds förvandling:
Vid Tyrol-restaurangen är en av dessa tematiseringar så gott som färdig. ”Grüna Lund”, en skämtsamt rackig alpby, öppnar en vecka tidigare för att ta emot julbordsgäster. Och en bit längre bort fortskrider arbetet med att förvandla Lustiga huset till Klappfabriken; en presentverkstad med arbetsvägrande alver och nissar. Men även det inte går att ducka inslag av jul en vanlig december poängterar Anna Hansson att det inte rör sig om en specifik julsatsning. Trots att det tidigt i utvecklingsfasen rörde sig om en mer säsongsbetonad upplevelse.
– Vi kände att vi var tvungna att tänka om, fortsätter hon. Det har testats med julmarknad på Gröna Lund tidigare, men det flög aldrig riktigt. Och det finns redan jättefina marknader på till exempel Skansen och i Gamla Stan. Dessutom kommer högsäsongen bli i mellandagarna och på jullovet. Och jag vågar gissa på att många är väldigt mätta på julfirandet då.