Njut av båtlivet i Stockholm
Publish date: 4 juni 2024
Hitta till skärgårdens gästhamnar, lär dig mer om sjöhistoria eller prova på segling i en guidad tur. Så här kan du ta del av båtlivet i Stockholm.
Stockholmarna påpekar gärna att deras stad bäst upplevs från vattnet, och av god anledning. Med sitt läge mitt i Mälaren och en stor skärgård runt knuten finns det många sätt att utforska staden från havsnivå. För dig som har egen båt, eller gärna provar på båtlivet en dag eller två, kommer här några matnyttiga tips.
Följ med på guidad båttur
Flera av Stockholms turoperatörer anordnar olika typer av båtturer, perfekt för dig som inte har stor sjövana, men gärna provar på. Stockholm Adventures, Green Trails och Skeppsholmsgården har flera olika turer att välja på; antingen i segel -eller RIB-båt.
För en mer udda upplevelse finns det bokningsbara färder med den K-märkta Roslagsskutan Helmi. Om du är intresserad av längre turer med segelbår erbjuder tillexempel Vindö o Vatten på Dalarö från halvdagsturer till tre nätters seglingsäventyr med övernattning.
Gästhamnar och sjömackar
I Stockholmsområdet finns ett 60-tal gästhamnar. De mest centrala är Djurgårdshamnen, Västerbrohamnen, Rastaholm och Wasahamnen. I stort sett alla populäraste skärgårdsöar, som Utö, Sandhamn och Möja har också gästhamnar. Mer information om alla skärgårdens gästhamnar finns på svenskagästhamnar.se eller gästhamnsguide.se.
Det finns även flera vackra naturhamnar. Naturhamnar är gratis att lägga ann vid, men tänk på att de saknar faciliteter som sjömack. Däremot finns det ofta mulltoa och soptömning. En mer utförlig karta finns på båtsidan.se.
Har du motorbåt kommer du förr eller senare att behöva tanka. Många gästhamnar har en sjömack, i synerhet de större skärgårdsöarna. På senare år har de dock blivit något färre så räkna inte kallt med att det finns en mack när dit resmål. Mer info om Stockholms sjömackar hittar du på sjömackar.se.
Hyra båt i Stockholm
För dig som har sjövana och gärna hyr båt finns det flera alternativ att välja på. Till exempel kan du kombinera skärgård –och båtsemester på Gräddö, Dyvik eller Rävstens Stugby. På alla tre platser finns flera modeller att välja på. Både segel och motorbåtar.
Har du egna planer på vart rutten ska gå finns det även tjänster där du hyr båt av privatpersoner, alltså båtägarna själva. Till exempel Click & Boat och Skipperi.
Handla inför båtsemestern
- Saknas något ombord? I Stockholm hittar du flera olika butiker som har det mesta för sjön. Moory, Sea Sea, Hjertmans och Erlandssons Brygga är exempel på specialistvaruhus med rep, flytvästar, reservutrustning och annat som kan behövas till sjös, och de har flera butiker i Stockholmsområdet. Om du säker efter varma och bra kläder är Seglarkläder och Naturkompaniet bra alternativ. Annars finns även flera allt-i-allo-kedjor även i Stockholm som Jula, Clas Ohlson och Biltema.
- Många av öarna i Stockholms skärgård har livsmedelsaffärer och gårdsbutiker att handla färskvaror på. Sortimentet och utbudet beror lite på öns storlek. Vaxholm som ju fortfarande ligger på fastlandet och populära Sandhamn har större butiker, medan mindre öar som Lådna och Husarö har mindre. Mer info och en karta över alla livsbutiker i skärgården hittar du på skärgårdshandlarna.se. På mathem.se kan du även beställa varor till valfri ö. Det finns även flera ombud för Systembolaget i skärgården, bland annat på Utö, Svartsö och Arholma. Läs mer på Systembolagets hemsida.
- Om du glömt att handla något och behöver få det levererat till en närliggande skärgårdsö finns det flera sätt. Skärgåda och Swepelago har samarbeten med olika försäljare och producenter – från fiskeutrustning och kläder, till möbler – för leverans till skärgården. PostNord har leveranser till sina ombud i Skärgården och Waxholmsbolaget har också godstransporter.
Historia och båtkultur
Då vatten är ett av Stockholms mest iögonfallande drag saknas det inte muser med marint-tema. Sjöhistoriska muséet har samlat mycket spännande kunskap och föremål om både svensk och internationell sjöfartshistoria. Förutom föremål och detaljer från skepp hittar du gamla sjökort och fotografier som berättar historien om vårt förhållande till havet.
Inte långt från Sjöhistoriska hittar du ett av Stockholms populäraste muséer, tillägnat ett av svensk historias mest ökända fiaskon; Vasamuseet. Se regalskeppet, som bärgades 1961, i dess fulla prakt, lär dig om dess historiska kontext och varför det egentligen förliste.
En kort promenad från Vasamuseet på Djurgården finns ett av Stockholms nyaste muséer, Vrak – Museum of Wrecks. Vrak formligen djupdyker i marinarkeologi. Här får du lära dig mer om hur Östersjöns unika vatten har kunnat bevara hundratals vrak och höra berättelserna om några av de mest kända fynden som gjorts.
Slutligen, är du nyfiken på vilka djur som döljer sig under vågorna i svenska vatten är Baltic Sea Science Center på Skansen ett måste. Baltic Sea Science Center är både ett akvarium, om livet under vattenytan, men också en utsällning om de utmaningar som finns för att bevara djurlivet i Östersjön.
Fler nyttiga länkar:
- Båttaxi är ett snabbt sätt att komma till de öar som inte har reguljär färjetrafik. Du kan boka en båttaxi med Bouts app. Appen finn både till ios -och Android-telefoner.
- Hur blir vädret? Få uppdaterad info om förhållandena ute på sjön på sjöräddning.se.
- Precis som i all annan svensk natur gäller allemansrätten ute i Stockholms skärgård. Den tillåter mycket, men inte vad som helst. Till exempel får du lägga till med din båt nästan överallt, förutom där det finns särskilt skydd för fåglar och sälar. Läs mer om hur allemansrätten tillämpas till sjöss hos Naturvårdsverket.
- Ute på sjön efter solnedgången? Då är du skyldig att föra tänd lanterna, lampa eller lykta. Läs mer om vad som gäller på svenskagästhamnar.se