Tekniska museet tar i trä – Så blir Wisdome
Publish date: 9 januari 2024
Tekniska museets satsning Wisdome ska utmana både museibesökare men också svensk arkitektur. I december 2023 avtäcktes den nya tillbyggnaden; en modern 360° dombiograf byggd, framförallt, i trä. "Vi ville skapa ett referensobjekt för trähusbyggnader", säger museets direktör Peter Skogh. "Och jag tycker vi har lyckats. Det är ett av de mest avancerade trähusen i världen".
Andra veckan i december 2023 ligger det ett tjockt snötäcke runt Tekniska museet i Stockholm. Just denna fredagsmorgon är det någon grad varmare än dagarna innan och snön har börjat töa. Inte tillräckligt mycket dock för att avtäcka den nya tillbyggnaden på museets innergård.
Här står Wisdome, museets nya dombiograf, under det välvda tak som täcker den sfäriska biosalongen, caféet och evenemangsytan inomhus. En dag som denna, med 2-3 decimeter snö ovanpå takplattorna, liknar Wisdome mer en mäktig pulkabacke.
– Det är en väldigt diskret utbuktning på taket, säger museidirektören Peter Skogh. Lite som en spänd mage som buktar ut lite.
Inomhus framkommer det tydligare vad som gör Wisdome unikt. Just denna byggnad – en av fem liknande 3D-visualiserings biografer i Sverige – är till största delen gjord av trä. Golv, tak, möbler, pelare, bjälkar och den kupol som innesluter bion är av CLT och/eller LVL-skivor av olika tjocklek; en slags korslimmat ”superspånskiva” gjord på gran från Värmland och Varkaus i Finland.
– Jag tror det kommer att hjälpa oss få en annan slags turism som våra grannhuvudstäder redan har, fortsätter Peter Skogh. Vi ville skapa ett referensobjekt för trähusbyggnader, och jag tycker vi har lyckats. Det är ett av de mest avancerade trähusen i världen. Wisdome tillför något till arkitekturen i Stockholm och jag tror fler kommer att följa efter. Redan nu är det många spännande nya projekt på gång.
Form och funktion
Peter Skogh berättar att träkonstruktionen var med tidigt i bilden, samt en ambition att utmana svenskt träbygge. Den svenska arkitekturbyrån Elding Oscarson har designat byggnadens form. Ingenjörskonsten bakom konstruktionen har tagits fram av det schweiziska träkonstruktionsföretaget Blumer Lehmann i samarbete med den norske designingenjören Florian Kosche. Virket kommer från Stora Enso.
Samtidigt har Tekniska museet ett läge med unika förutsättningar. Dess plats mitt i en Nationalstadspark på Djurgården, med känsligt djurliv och natur bara ett stenkast bort, ställer höga krav på vad och hur man får bygga, om överhuvudtaget.
– Det är viktiga parametrar att ta hänsyn till, och tvingade oss att tänka till vad som finns runtomkring, säger Peter Skogh. Bara en bit bort till exempel, på Skansen, finns en av Nordens äldsta träbyggnader. Kan vi addera något till det, som är modernt och visar på den långa traditionen, ja då har vi lyckats.
Denna utmaning, i kombination med att projektet skulle fylla en tydlig funktion, beskriver Skogh som typisk svensk. Nog för att man med Wisdome tar sikte på att bli en arkitektonisk måste-se-attraktion, med en terrass som en fin vår -eller sommardag kan bli ett vattenhål längs med Djurgårdens promenadstråk. Först och främst är Wisdome dock del av ett museum som bedriver daglig verksamhet.
Tekniska museet 100 år
Wisdome är något av en smygstart på Tekniska museets jubileumsår. 2024 fyller museet 100 år vilket kommer firas med jubileumsutställning men också fler nysatsningar. I april öppnar The Cell i Hagastadens Forskaren, ett samarbete med Karolinska Institutet. Ambitionen är, berättar Peter Skogh, att göra The Cell till en mötesplats för vetenskap och konst, med ett stort fokus på Life Science.
– Man kan säga att vi tar in konsten för att berätta om livet. Om det som ligger oss närmast – nu när tekniken flyttar in i kroppen, och den som är mänskligt flyttar ut – tillsammans med Karolinska Institutet som är topprankat inom området. Hur länge ska vi leva? Hur starka ska vi vara, hur bra ska vi se? Det känns väldigt spännande och jag tror att man kommer at bli utmanad.
100-årsfirandet förlängs även in i 2025. Då planeras en ny filial att öppna i Tensta, i norra Stockholm. De senaste åren har Tekniska museet hållit i ambulerande utställningar och utbildningar runt om i Stockholm, men får då alltså en permanent lokal utanför.
Det nya Tensta-annexet är en del av Stockholms stads större satsning Fokus Järva. Målet är att få fler unga intresserade av matematik, kemi och teknik, och på sikt få fler att söka sig till naturvetenskapliga utbildningar, berättar Peter Skogh.
– I de här utbildningsvalen finns det en underrepresentation av flickor, ungdomar från socioekonomiskt utsatta områden, likaså barn till invandrare och invandrade barn. Och det handlar ju om att ge alla samma förutsättningar. Men vi öppnar såklart för alla som bor i området och bygger upp ett kulturellt vetenskapligt kapital, och binder ihop staden.
Detta är Wisdome
- Wisdome Stockholm öppnade i december 2023 och är, i skrivande stund, en av fem liknande dombiografer i Sverige. De andra Wisdome-biograferna hittar du på Universeum i Göteborg, Curiosum i Umeå, Visualiseringscenter C i Norrköping och Malmö museum.
- Unikt för Wisdome Stockholm är dess arkitektur; konstruktionen är framförallt gjord i trä; 650 m³ CLT (korslimmat trä) och 850 m³ LVL (laminerat fanervirke) har använts till golv, tak, pelare och själva biodomen.
- Wisdomes form togs fram i en tävling som vanns av den Stockholmsbaserade arkitekturbyrån Elding Oscarson. Designingenjören Florian Kosche och träkonstruktionsspecialisterna Blumer Lehmann har tagit fram själva träkonstruktionen.