Se och göra på Östermalm
Publish date: 17 juni 2024
På tjusiga Östermalm hittar du vacker arkitektur, historia på spännande muséer och klassiska kulturscener. Här är några av höjdpunkterna.
Kvarteren öster om Sveavägen, enda fram till Lidingöbron i Hjorthagen, brukar räknas till Östermalm. Stadsdelen omnämns redan på 1600-talet, men då som Ladugårdslandet.
Under 1800-talets andra hälft växte stadsdelen med många nya bostadshus, och många välställda invånare som flyttade in. Det gamla namnet ansågs ofint och man bytte till Östermalm.
Arkitektur och shopping
Även om en stor del av arkitekturen också är från förra sekelskiftet, hittar du även 1930-tals funkis runt Tessinparken, och modern arkitektur i Norra Djurgårdsstadens nybyggda kvarter.
Östermalm är känt för sin lyxshopping, tjusiga restauranger och barer, nattklubbarna runt Stureplan och anrika kulturinstitutioner. Därför är det kanske inte så konstigt att Östermalm också länge vart synonymt med lyx och flärd.
Biblioteksstan är ett måste för dig som vill shoppa exklusiva Svenska och internationella märken. Och ett besök i Östermalms saluhall är en upplevelse för alla sinnen. Sedan 1880-talet har denna saluhall haft allt i matväg – färgsprakande fruktstånd, dignande köttdiskar, färsk ost och fisk och skaldjur i överflöd.
Museer och sevärdheter på Östermalm
Museer och sevärdheter hittar du flera på Östermalm. Bara i kvarteren runt Östermalms torg och Karlaplan hittar du fem stycken, med ännu fler besöksmål närmare Gärdet.
- Armémuseum – På gångavstånd från Östermalmstorg. Museet berättar om krigshistoria och fredstid, från 1500-tal till nutid. Museets restaurang, Artilleriet, är en populär lunch -och middagsrestaurang.
- H.M. Konungens Hovstall – Precis bakom Dramaten hittar du en högklassig samling kungliga vagnar, seldon med förgyllda beslag, uniformer och så klart hästar. Hovstallet har för närvarande endast öppet för bokade guidade turer.
- Scenkonstmuseet – Tidigare känt som Musik -och Teatermuseet. Här får besökare lära sig om dans, teater, opera och musik, och själva prova på konsterna i interaktiva och ofta lekfulla utställningar.
- Ekonomiska museet – På Narvavägen, i samma byggnad som Historiska museet. Ett museum om ekonomi och pengars roll i samhället och historien. Museet har haft stängt för renovering men öppnar igen våren 2024, med en ny permanent utställning.
- Historiska museet – Delar lokaler med ekonomiska museet, en kort promenad från Karlaplans tunnelbanestation. Här kan du utforska händelserna och personerna som format Sverige, från forntid till idag. Historiska har världens största samling av föremål från vikingatiden.
- Spårvägsmuseet – Våren 2022 öppnade Spårvägsmuseet upp i nya lokaler i Djurgårdsstaden på Norra Östermalm, efter att ha varit stängt under flera år. Här kan besökare utforska hur kollektivtrafik har förändrats under årens lopp, men också vilka påverkningar den själv haft på samhället.
På Östermalm hittar du också Stockholms Olympiastadion, eller kort och gott Stadion. Sportarenan byggdes 1912 för Solskensolympiaden och används fortfarande till konserter och idrottsevenemang. Men den är också öppen för allmänheten, för den som vill motionera en vanlig dag. I denna del av Östermalm ligger även Östermalms IP som varje sommar förvandlas till Stockholm Prides festivalområde; Pride Park.
Kultur på Östermalm
På Östermalm finns flera av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner. Både svensk teater och film har sitt centrum här, och sedan 1878 har Kungliga Biblioteket legat i den lummiga Humlegården.
- Filmhuset – Svenska Filmhusets grundades 1963. Dess brutalistiska högkvarter (ritat av Peter Celsing) stod dock färdigt 1970. Förutom SFI:s egna kontor finns här en lunchrestaurang, bibliotek och biosalonger som visar klassiker ur Cinematekets program.
- Kungliga Biblioteket – Sveriges nationalbibliotek. Det statliga verket har sedan 1661 samlat och bevarat allt som trycks och ges ut i Sverige, och sedan 2009 lagras även audiovisuella medier som radio -och tv-sändningar, skivor, film med mera.
- Kungliga Dramaten – Kungliga Dramaten grundades 1788, och sedan 1908 har Sveriges nationalscen för teater huserat på det jugendpalatset vid Nybrokajen. Sammanlagt har teatern fem scener, och dess terrass förvandlas till en populär uteservering under vår och sommar.
- Zita – Kvartersbiograf på Birger Jarlsgatan. Zita öppnade redan 1913 (dock under namnet Vinter-palatset) vilket gör den till Stockholms äldsta biograf som fortfarande används.
Vill du ha fler tips på Östermalm? Se vår stadsdelsundersida för mer inspiration.