To main content
Interiör på biografen Skandia i Stockholm. Skandia är ett utmärkt exempel på Nordisk klassicism.

Photo: Thomas Persson

Categories: Sevärdheter

Mysiga biografer och filmfestivaler i Stockholm

Publish date: 27 september 2024

Bulla upp med biosnacks och läsk. Här hittar du Stockholms mest klassiska biografer.

Under 1940-talets bioboom fanns det hela 110 biografer i Stockholm stad. Det är nästan så att den filmsugne bara behövde kasta en pinne för att träffa en neonupplyst baldakin.

Filmvanor har såklart ändrats drastiskt sedan dess och idag finns det ett 20-tal biografer kvar i Stockholmsområdet. Det betyder dock inte att själva bioupplevelsen blivit sämre!

Nedan hittar ni tips på några av Stockholms mest unika biografer. Från oberoende kvartersbiografer och uppstickare, till några av stadens mest klassiska och älskade filmpalats.

Biografer i City och Vasastan

Bio Capitol
Visit Stockholm
  • Skandia – Skandia öppnade dörrarna 1923 och räknas alltjämt till en av Stockholms vackraste, tack vare Gunnar Asplunds fantastiska interiör. Sedan 2023 ägs den helt av Stockholms filmfestival.
  • Grand – Grand på Sveavägen var från början en församlingslokal, innan den byggdes om till biograf 1933. Moderniseringar till trots finns många originaldetaljer kvar i inredningen. Grand är den biograf som Olof Palme besökte kvällen då han sköts 1986.
  • Klarabiografen – Den relativt unga Klarabiografen, öppnade 2006, hittar du inne i Kulturhuset på Sergels torg. Förutom ett reguljärt program har Klara många specialvisningar som stick-film och filmad teater/opera från internationella scener.
  • Bio Capitol – När Capitol återuppstod 2018 (i lokaler som varit bio 1926-1985) var den av de första i Stockholm som erbjöd en deluxebio med lättare mat och öl/vin inne i salongen. För dig som vill äta något större hittar du en bistro i foajén.
  • Filmstaden Sergel – Sergel vid Hötorget är den största biografen innanför tullarna och Filmstadens mest centrala. Bion ligger på samma plats där tidigare Sergelteatern – biograf och scenteater – låg, men då kraftigt utbyggd med 14 salonger istället för en.
  • Rigoletto – Rigoletto öppnade 1939 och används fortfarande flitigt som premiärbiograf med kändistäta röda mattan-visningar. Salongen är Sveriges största med plats för 756 besökare. Idag har Rigoletto 18-års gräns då man numer serverar alkohol och mat i salongen.

Biografer på Östermalm

zita
Zita
  • Zita – Stockholms äldsta biograf (öppnad 1913) hittar du på Birger Jarlsgatan. Namnet har bytts flera gånger, men sedan 1984 heter den alltså Zita.
  • Bio Fågel Blå – Anrik bio från 1926 som sägs vara en av Ingmar Bergmans favoritbiografer. Regissören spenderade många timmar i salongen; både som barn och vuxen.
  • Filmhuset – Betongborgen i brutalistisk stil på Gärdet är framför allt Svenska Filminstitutets högkvarter. Förutom kontor, bibliotek och restaurang finns dock två biosalonger här – Victor och Mauritz – där bland annat Cinemateket har regelbundna visningar varje vecka.

Biografer på Södermalm

Biograf Victoria
Louise Billgert
  • Victoria – "Vickan" öppnade redan 1936 men har renoverats i omgångar för att hålla modern standard. Delar av originalinredningen är dock bevarad och neonskylten är en älskad ljuspunkt längs med Götgatan.
  • Bio Rio – Funkisbiografen Rio öppnade 1943 och har blivit något av en kulturinstitution i Hornstullkvarteren. Programmet varvar reguljära visningar med sing-a-longs och filmade operaföreställningar, och in anslutning till salongen hittar du en bistro

Biografer utanför tullarna

Filmstaden Råsunda
Visit Stockholm
  • Bio Aspen – Aspen i Hägersten öppnade 1952, men redan 1961 lades verksamheten ner. Sedan dess användes lokalen för olika ändamål (bland annat som träningslokal åt Spårvägens Bordtennis; J.O. Waldner tränade regelbundet här). Sedan 2019 har dock biografverksamheten plockats upp igen och Aspen är en modern kvartersbio med bistro.
  • Biocafé Tellus – Tellus, öppnad 1920, är en av få kvarvarande kvartersbiografer utanför innerstaden. Biografen drivs av en ideell förening som ser till att tekniken funkar, och att caféet har bullar och kakor.
  • Skärisbiografen – Skärisbiografen är den första bion i Stockholm som fokuserar på film för barn och unga, men alla filmfans är givetvis lika välkomna. Biografen drivs av Kulturhuset Stadsteatern och ligger i Stockholmsförorten Skärholmen.
  • Gamla Filmstaden – Biografen Filmstaden Råsunda ligger i Gamla Filmstaden; under 1900-talets första hälft navet i den svenska filmindustrin. Den forna studion är ett spännande kulturarv som sedan 2024 klassas som ett Europeiskt Kulturminne.

Filmfestivaler i Stockholm

Hösten är högsäsong för filmfestivaler i Stockholm. Flera av de största går av stapeln september-november.

  • Panoramica – Panoramica riktar strålkastarna mot Sydamerika och visar filmer från några av de mest tongivande latinamerikanska filmskaparna just nu.
  • Cinema Queer – Cinema Queer har blivit en viktig plattform för hbtq-film i Sverige. Festivalen fokuserar på film som ifrågasätter, diskuterar och ser bortom de rådande filmnormerna och stereotyperna.
  • SIFFF: Monsters of Film – Lagom till Halloween bjuder genrefestivalen Monsters of Film på ett program av rysligheter, spänning och såklart monster.
  • Stockholms filmfestival – Stockholms största filmfestival som pågår i november. Festivalens finaste pris är Bronshästen och fokus ligger på unge filmskapare. Men programmet är mycket bredare än så.
  • Tempo – Tempo började som en dokumentärfilmsfestival men har sedermera utvidgats för att täcka andra former av dokumentärt berättande som podd, fotografi och skriven text.