Konst och arkitektur i Stockholm
Publish date: 24 november 2022
Ett av världens vackraste bibliotek. Sveriges guldigaste konstmuseum. En konstfri restaurang – vars skyltfönster kureras av konstnärer och designers. Stockholm bjuder på många upplevelser för den som är intresserad av konst och arkitektur.
BO PÅ HOTELL
At Six
Under 1900-talskiftet var Brunkebergstorg en gång mötesplatsen för Stockholms högsamhälle och kulturella elit. Med Hotel At Six på plats har torget återvunnit sin forna glans – här möts modern konst, utsökt mat och prisbelönt inredning för att skapa ett modernt lyxhotell i centrala Stockholm. Känn pulsen i någon av hotellets barer, njut av en högklassig måltid i restaurangen, ta en drink med utsikt över hela stan i takbaren eller återhämta dig i hotellets wellness-avdelning.
Blique by Nobis
Med ena foten i artistiska Vasastaden och den andra i växande Hagastaden finner man detta moderna hotellkoncept där arkitektur och design går hand i hand. På generösa sociala ytor samsas ett levande community med hotell, två restauranger, och en takterrass med fantastisk utsikt över Stockholms takåsar. Blique by Nobis hyllar Sigurd Lewerentz som först ritade byggnaden, genom att bevara hans arkitektur från 1931, och den historiska byggnaden har varsamt omvandlats under ledning av stjärnarkitekten Gert Wingårdh. Här välkomnas nya kreativa uttryck inom design, konst, musik, mat och dryck. Området är känt som Stockholms Galleridistrikt, med flera av stadens bästa gallerier precis runt hörnet, och på gångavstånd hittar man även flera av stadens mest innovativa restauranger och populära barer.
Nordic Light Hotel
I hjärtat av Stockholm city ligger Nordic Light Hotel, med fullt fokus på Nordisk design. Designern John Tong och arkitekten Todd Saunders har, med hjälp av 10 utvalda nordiska designers, förkroppsligat deras tolkning av den nordiska regionens kultur, dess värderingar, dess former. Här lever det nordiska arvet i varje vrå av verksamheten; i ljussättning, i meny, i materialval, i konst och I atmosfär och lugn. I den ljusa restaurangen Lykke serveras mat inspirerad av den nordiska matkulturen, med en modern twist, på lokala råvaror.
Bank Hotel
För drygt hundra år sedan huserade en bank i lokalerna på Arsenalsgatan i centrala Stockholm. 2018 öppnade Bank Hotel och har sedan starten hyllat sitt arv med en humoristisk touch. Bankvalvet är numera ett konstgalleri och i den gamla banksalen huserar restaurangen Bonnie’s, döpt efter ena halvan av 30-talets mest mytomspunna rånarduo. Här kan du avnjuta frukost och middag – eller bokstavligen slå till på den välinstagrammade desserten Smash the Piggy Bank. Missa inte heller takbaren Le Hibou, med ett stort utbud av såväl cocktails som mocktails.
ÄTA PÅ RESTAURANG
Pas d'Art
I gamla Wienercaféets anrika lokaler på Biblioteksgatan huserar numera restaurangen Pas d’Art. Namnet betyder ”ingen konst” – och varje månad samarbetar restaurangen med olika konstnärer liksom personer från mode -och designvärlden. Restaurangen är öppen från lunchtid till kvällsdrink och fokuserar på en fransk matkultur med klassiska varmrätter på svenska råvaror.
Nationalmuseum Restaurangen
I Nationalmuseum på vackra Blasieholmskajen mitt i Stockholm kombineras god, okomplicerad mat med ursprung i svenska råvaror och traditioner och nyskapad svensk design i form av möbler och bruksföremål. Museets restaurang drivs av Fredrik Eriksson, som arbetar enligt ledorden att ”våga vara enkel”. Här avnjuts klassiska lunchrätter såsom kroppkakor, Wallenbergare och rödingfilé till en fantastisk utsikt mot slottet, den perfekta starten eller avslutningen av ett besök på landets främsta konst- och designmuseum.
Woodstockholm
Möbelverkstad, matbar och kvarterskrog i ett. Woodstockholm serverar en temameny som byts ut med jämna mellanrum, men har den gemensamma nämnaren lokal och hållbar mat och dryck. Inredningen är ritad av Woodstockholms formgivare och arkitekt Lars Stensö och de flesta möbler är särskilt framtagna för att skapa harmoni med mat- och dryckesupplevelsen. Litet, välbesökt och populärt, boka i förväg eller chansa på att få en av platserna i matbaren.
Östermalmshallen
Östermalms saluhall, till vardags bara Östermalmshallen, har sedan 1888 varit en självklar destination för att handla lite helglyx; god ost, färska grönsaker och kött, nyfångad fisk och andra delikatesser från när och fjärran. Mellan 2016-2020 genomgick byggnaden en grundlig renovering. Detta, för att bevara en av de finaste tegelbyggnader från sent 1800-tal i Stockholm. Stommen i byggnaden är ett kompext gjutjärnsskellet som, i kombination med den höga takhöjden och stimmet från alla människor i jakt på något smarrigt, får Östermalmshallen att kännas som en livlig järvägsstation. Den renoverade byggnaden utsågs 2021 till årets Stockholmsbyggnad, ett pris som säger en hel del om dess älskade status då det är Stockholmarna själva som röstar.
SAKER ATT GÖRA
Arkdes
Arkdes är ett nationellt centrum för arkitektur och design. I det arkitektritade huset på Skeppsholmen i Stockholm finns något att upptäcka för alla åldrar. Det är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design. Dessutom finns ett vackert och prisat specialbibliotek med tillhörande unika samlingar om arkitektur. ArkDes ordnar utställningar, stadsvandringar, debatter och annan programverksamhet kring olika arkitektur- och designfrågor.
Stadsbiblioteket
Stockholms Stadsbibliotek ritades av den världsberömda arkitekten Gunnar Asplund och är ett fint exempel på den stil som kallas för Nordisk klassicism. I Asplunds bibliotek finns över 410 000 böcker, och magasinet Condé Nast Traveler har utnämnt Stadsbiblioteket till ett av världens vackraste bibliotek! Fasaden är imponerande, men missa inte att gå in i byggnaden för ännu mer fantastisk arkitektur.
Konserthuset
Planer för ett konserthus för symfonimusik i Stockholm fanns redan på 1860-talet. Var detta hus faktiskt skulle ligga stöttes och blöttes, och det dröjde ända fram till 1926 för Konserthust på Hötorget att faktiskt stå klart. Ritat av Ivar Tengbom är det i likhet med Stadsbiblioteket ett av de främsta exemplen på Nordisk klassicism. Den blå fasaden med sina pelare ger ett avskalat intryck, men interiören är desto mer livlig med vacker art deco-inredning. Byggnaden har rennoverats ett par gånger under årens lopp, men då med målet att bevara orginalinredningen och akustiken.
Konserthuset används än idag för konserter, främst inom symfoni -och konstmusik. Den 10 december 1950 direktsändes utdelningen av Nobelpriset för första gången från Konserthuset, vilket också var en av de första riktigt stora direktsädningarna på svensk tv.
Sven-Harrys Konstmuseum
I Vasaparken hittar du en arkitektonisk pärla - Guldhuset. Huset inrymmer en konsthall där varierade utställningar där i första hand svenska konstnärer visas. På taket ligger en kopia av grundaren Sven-Harrys tidigare hem, 1700-talsgården Ekholmsnäs på Lidingö. Besökarna får kliva in i "hemmet" och ta del av den konstsamling som Sven-Harry har byggt upp under 35 år av hängivet samlande. Här visas en av Sveriges största privata samlingar av nordisk konst och särskilt många verk av Carl Fredrik Hill. I samlingen finns även Ernst Josephson, Helene Schjerfbeck och August Strindberg såväl som möbler av bl.a. Gio Ponti samt mattor av Märta Måås-Fjetterström. Hemmet omgärdas av en takterrass med skulpturer och bjuder på en fantastisk utsikt av Stockholm.
Dramaten
Den marmorvita byggnaden var färdigbyggd 1908, men redan då var Dramaten en institution med anrik historia. Teatersällskapet bildades 1788 på uppdrag av kung Gustav III, vida känd för sitt kulturintresse. När Kungliga Dramaten skulle flytta ut från Operan (som den under en tid delade lokaler med) inspirerades arkitekten Fredrik Liljekvist av pampiga teaterbyggnader i Europa, främst Frankrike och Tyskland. Interiören präglas av både klassicism, wienerjugend och gustaviansk stil, och Liljekvist försökte i första hand att välja svenska material. Svenska växter och träd löper även som en röd tråd genom byggnadens dekor.
Trots att huset formligen andas gammal 1900-tal prakt, något som bevarats genom regelbundna renovationer, finner du även modernare detaljer. Vid husknuten mot Nybrogatan står till exempel en bronsstaty av skådespelaren Margaretha Krook. Statyn uppfördes 2009, på den plats Krook brukade stå och röka innan föreställningarna.
Avicii Arena och Skyview
Avicii Arena (tidigare känd som Globen och Ericsson Globe) är med sin unika arkitektur utan tvekan en av Stockholoms mest kända byggnader. En volym på 605 000 kubikmeter och höjd på 110,4 meter gör den till världens största sfäriska byggnad. Gallerian och kontorshusen runt arenan – med sina många burspråk och färgdetaljer på fasaderna – är också fina exempel på den postmoderna inriktning som var populär på 1980-talet.
2010 invigdes Skyview, en gondola som tar besökare från markplan upp till toppen av Avicii Arena. Här får du en fantastisk utsikt och ett härligt helhetsintryck av arkitekturen och stadsplaneringen i stadens södra delar.
UTFLYKT
Skogskyrkogården
En plats av sällsam skönhet och poesi. Anlagd under en period av ett kvarts sekel (1915–1940) på ett område av 100 hektar på en tallbevuxen rullstensås, under ledning av de berömda modernistiska arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz.
Skogskyrkogården är sedan 1994 ett av Unescos världsarv. Här genomförs fler än 2 000 begravningsceremonier årligen. Det unika landskapsrummet i förening med arkitektur och konst representerar en nordisk filosofi i synen på naturen, livet och döden. För att få ut mer av ditt besök på Skogskyrkogården kan du ladda ner en karta, en ljudguide och en besöksguide med tips och mer information om de olika platserna.
SHOPPING
Vintageaffischer
Vintageaffischer är en riktig skattkammare för dig som älskar grafisk design och illustrationer från 60 –och 70-talet. Här finner du snygga retroposters inom allt från politik, musik, teater, fantasy, reklam, film och utställningar. Butiken fokusrerar framförallt på svenska affischer, men du hittar även poster från internationellt erkända illustratörer som Frank Frazetta och Alfons Mucha, samt polska filmaffischer.
Modernity
Exklusiv butik med vintagedesign och antikviteter från 1900-talet - möbler, belysning och konstföremål. Tyngdpunkten ligger på skandinavisk formgivning, till exempel Alvar Aalto och Arne Jacobsen.
SKÄRGÅRDEN
Artipelag
Artipelag är en mötesplats för konst, kultur, design och god mat med läckert läge på Värmdö i Stockholms skärgård. Missa inte heller den fina naturslingan och utomhusutställningen "Skulptur i natur".