To main content
Mikaela Kindblom, verksamhetsledare på Stiftelsen Filmstaden Råsunda. Monika står i Portvaktsstugan där det finns ett café och ett litet minimuseum.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Sevärdheter

Mikaela Kindblom: Mina 5 platser för filmälskaren

Publish date: 27 september 2024

Gamla Filmstaden i Råsunda är ett självklart besöksmål för filmälskaren. Våren 2024 blev den forna filmstudion den fjärde svenska platsen att utnämnas till ett Europeiskt kulturarv av European Film Academy. Vi frågade verksamhetsledaren Mikaela Kindblom vilka andra platser i Stockholm filmälskaren borde besöka.

I Gamla Filmstaden står den mäktiga porten, ateljéerna, kasematten och portvaktsstugan som en påminnelse över när Sverige var världens modernaste filmland. Här, i Solna, norr om centrala Stockholm – spelades uppemot 400 svenska långfilmer in mellan 1920-1973.

Kamerorna och studiolamporna stängdes av för länge sedan, även om Filmstaden fortfarande används som kuliss i enstaka filmer. För filmälskaren finns dock fortfarande mycket att uppleva, något som European Film Academy tagit fasta på; våren 2024 utmärktes Gamla Filmstaden som en Treasure of European Film.

– Det är jätteroligt, säger Mikaela Kindblom verksamhetsledare på Stiftelsen Filmstadens Kultur. Vi får strålkastarljus på oss från europeiskt filmhåll, och det visar att vi är värda uppmärksamhet som filmkulturarv.

Stiftelsen Filmstadens Kultur bildades 2002 och arbetar för att bevara minnet av den forna drömfabriken. Framför allt genom guidade turer och filmvisningar, men också återkommande evenemang som en årlig julmarknad och Filmstadens dagar varje sommar.

I portvaktsstugan (en gång i tiden hem åt en fruktad vakt och hans hundar som höll gåpåiga autografjägare borta) finns ett våffelcafé samt montrar med fotografier, biljetter och annan kuriosa.

Förhoppningen, berättar Mikaela, är att utmärkelsen ska få fler att bli nyfikna och intresserade av Gamla Filmstaden.

– Det är jätteroligt. Filmhistoriskt hamnar vi på samma nivå som till exempel Fontana di Trevi i Rom – där Anita Ekberg badade i La dolce vita – eller den världsberömda bokaffären i Notting Hill. Men det är också en av de större platserna som fått utmärkelsen, och en av få platser i norra Europa där det finns kvar en ateljé som använts för filminspelning.

Här är Mikaela Kindbloms 5 favoritplatser för filmälskaren i Stockholm:

  • Gamla Filmstaden Råsunda: ”En underbar plats att upptäcka och att promenera i, under alla årstider. Man kan börja vid Caféet i Portvaktsstugan, ta en fika. Sen gå en guidad tur och avsluta med att gå på bio, efter att ha utforskat området. Det är så enkelt att ta sig hit också; tunnelbana, raka spåret från City till Näckrosen."
  • Ulla Winbladh (Djurgården) och Strandvägen: ”Jag tycker väldigt mycket om Hasse Ekmans-filmer och de utspelar sig ofta i Stockholm. I Egen ingång (1956) äter Hasse Ekman och Maj-Britt Nilsson våfflor på Djurgården (på Ulla Winbladh, som då hette Reinholds Ångbageri) och tar en promenad längs med Strandvägen, till den adress hon bor på för att sätta sig på några byggstenar utanför och prata. Den scenen tycker jag mycket om, och promenaden är jättefin.”
  • Skinnarviksberget: ”Den tredje platsen är förknippad med Ingmar Bergman och Sommaren med Monika (1953). Filmen är full av Stockholmsmiljöer och en av dem är Skinnarviksparken där Monika (Harriet Andersson) och Harry (Lars Ekborg) har sin första dejt. Det kan man tänka på om man själv går dit och har romantisk picknick en kväll.”
  • Slottet (Norrbro): ”Fjärde tipset är Ingrid Bergman och Gösta Ekman den äldre som blir kära i varandra på Norrbro i Intermezzo (1936). Det vill säga bron mellan Operan och Slottet. Jag brukar stanna till där ibland och småle lite grann. Den scenen är alldeles uppenbart inte alls inspelad där… utan i en ateljé här, i Filmstaden!”
  • Odenplan: ”Det går inte att inte nämna helikopterkrasch på Odenplan i Bo Widebergs Mannen på Taket (1974). Tänk er; Långfredagen, 1974. Alla människor i stan hade gått dit för att vara statister. Och så på det den här livsfarliga grejen med att släppa en helikopter rakt ner över tunnelbaneentrén. Filmens fotograf vägrade att ställa sig i trappan, så det är Bo själv som håller i kameran. Underbar film”.

Europeiska filmkulturarv

filmstaden råsunda plakett
Visit Stockholm

Utmärkelsen "Treasure of European Film Culture" delas ut av European Film Academy.

  • Utmärkelsen ges till platser som är eller har varit tongivande inom europeisk film och som är värda att bevara för framtiden.
  • Listan innehåller inspelningsplatser för kända scener som Potemkin-trapporna i Odesa, Ukraina; vackra biografer som Kino-Palatsi i Tampere, Finland; museer som 007 Elements i Österrikiska alperna.
  • Våren 2024 blev Gamla Filmstaden den fjärde svenska plasten att få utmärkelsen.
  • De andra är platserna i Sverige som fått utmärkelsen är: Bergmancenter (Fårö, kulturcenter och biograf), Hovs hallar (Bjärehalvön, inspelningsplats i Det sjunde Inseglet) och Tjolöholm Slott (Kungsbacka, inspelningsplats i många musikvideor, reklamfilmer och filmer. Bland annat Melancholia).