Museer för historieintresserade i Stockholm
Publish date: 2 december 2024
Är du nyfiken på sådant som varit? Traditioner och kultur från både Sverige och vida världen? I Stockholm finns det flera museer som ger dig en spännande inblick i svunna tider.
OBS: Nobel Prize Museum är stängt för renovering fram till 14:e februari.
OBS: Medeltidsmuseet på Norrbro har stängt tillvidare för flytt till Gamla Stan. Under flytten kommer museet att ha verksamhet i form av stadsvandringar, visningar av historiska rum, föreläsningar och digitalt utbud. Mer info på Medeltidsmuseets hemsida.
Östasiatiska museet är för närvarnade stängt på grund av ombyggnation och beräknas öppna igen 2026. Mer info finns på museets hemsida.
Den historieintresserade har mycket spännande kunskap att hämta på Stockholms museer. Att läsa om medeltida seder och historiska fältslag är en sak, men kan kunna betrakta vikingaföremål på nära håll är en helt annan. För inte tala om ett visst skepp som bärgades från botten av Mälaren och nu finns att betrakta på Djurgården…
Museer om Stockholms historia
- Batteri Arholma – Ett före detta kustartilleri på Arholma i Roslagen. Den tidigare topphemliga befästningen byggdes under Kalla Kriget, och användes fortfarande under det tidiga 2000-talet, innan den togs ur bruk. Idag är batteriet ett spännande militärmuseum istället.
- Spårvägsmuseet – Spårvägsmuseet i Norra Djurgårdsstaden är en familjevänlig favorit. Här kan besökare se gamla tunnelbanevagnar och bussar, se hur Stockholm formats av kollektivtrafiken, men kanske även hur framtiden ser ut.
- Pythagoras Industrimuseum – Pythagoras AB i Norrtälje tillverkade ljusstakar, armaturer och tändkulemotorer mellan 1898-1979 innan verksamheten lades ner. Idag är fabriken ett industrimuseum som ger en unik inblick i hur industrialismen formade Sverige och Stockholm.
- Hallwylska museet – Hallwylska är ett unikt lägenhetsmuseum mitt i City. Den extravaganta våningen stod klar 1898 och var hem åt Wilhelmina och Walther von Hallwyl fram till deras död. Grevinnan bestämde sig dock tidigt att fastigheten och dess imponerande samling av konst och designföremål skulle testamenteras till staten. Museet öppnade 1938.
- Stadsmuseet – Stadsmuseet i Slussen är den bästa platsen för att upptäcka hur Stockholm gick från medeltida handelsnav på Mälaren till en modern miljonstad. Den permanenta utställningen ger en överblick av stadens historia medan de tillfälliga utställningarna ofta fokuserar på subkulturer, vardagsliv och samhällsfrågor frågor. Muséet driver också visningslägenheter och guidade turer i stadens omgivningar och förorter.
- K.A. Almgren sidenväveri och museum – Den sista sidenfabriken i Norden. Industrimuseet på Södermalm berättar både historien om fabriken men också om den svenska silkesindustrins uppgång och fall, samt kvinnors roll i industrialismen.
- Medeltidsmuseet – Ett museum som tar besökare på en tidsresa till Stockholms begynnelse. Samlingarna visar arkeologiska fynd och föremål – varav många påträffats när staden byggts ut – för att gestalta vardagligt liv under Stockholms första decennier. Museet är för närvarande stängt för flytt, med håller fortfarande i guidade turer på stan samt olika föredrag.
Konstmuseer i Stockholm
Museer om svensk historia
- Skansen – En av Stockholms populäraste familjeattraktioner, alla kategorier. På Skansen hittar du riktiga gårdar och hus, fraktade hit från hela landet, som illustrerar hur Sverige förändrats genom historiens gång. Det finns även en djurpark med nordiska djur, ett barnzoo, ett tropiskt akvarium samt ett Östersjöakvarium.
- Nordiska Museet – Nordiska museet på Djurgården följer de senaste 500 årens traditioner, folktro och vardagsliv i Sverige och Skandinavien. Lär dig om allt från livet i polarregionen och Samisk kultur till efterkrigstidens stadsplanering och nordiska modetrender. Den permanenta utställningen Nordbor är en bra plats att börja på.
- The Viking Museum – Som namnet antyder är The Viking Museum om Nordens ökända sjöfarare. Här får du lära känna deras vardag och får lära dig att skilja på verklighet och myt. Museets höjdpunkt är åkturen ”Ragnfrids Saga” som berättar om en besättning vikingars öden och missöden i 1000-talets Europa.
- ArkDes – ArkDes, tidigare känt som Arkitekturmuseet, ligger i samma byggnad som Moderna Museet på Skeppsholmen. Här berättas historien om varför vi bygger som vi gör, hur arkitektur, design och stadsplanering har påverkats av historien och hur den använts för att lösa viktiga samhällsfrågor.
- Riksidrottsmuseet – Lär känna Sveriges populäraste idrotter. På Riksidrottsmuseet kan besökare återuppleva några av svensk sporthistorias största ögonblick med våra mest älskade atleter. På museet finns även en interaktiv femkamp för att tävla mot varandra. På museet ligger även Konsthall 16 som fokuserar på konst och fotografi om idrott.
- Armémuseum – Trots att Sverige haft en neutral hållning under många av 1900-talets konflikter, har landet ändå en lång och fascinerande historia. På Armémuseum får du veta om landets roll i 1500-1700-talens europeiska krig men också fredsbevarande insatser under FN-flagg. Museet har även en permanent utställning om Raoul Wallenbergs hjältemodiga insatser under Andra Världskriget.
- Polismuseet – Ett museum för true crime-älskare. Polismuseet tar ett historiskt perspektiv över hur den svenska polisen har utvecklats under historiens gång och anpassat sig till nya utmaningar med modern teknik. Genom tillfälliga utställningar gör museet även djupdykningar i kända brottsfall och samhällsfrågor.
- Historiska museet – En utmärkt plats för en grundkurs i Sveriges historia. Historiska tar dig på en resa genom de viktigaste händelserna i landets historia, får förtid till nutid, med djupdykningar i flera åldrar. Museet har till exempel världens största samling av vikingaföremål av vilka en stor del finns utställda på den permanenta vikingautställningen.
- Judiska museet – Judiska museet berättar om en rik kulturskatt som sträcker sig 300 år bakåt i tiden. Här, i Stockholms äldsta synagoga, får besökare lära sig om när de första judarna bosatte sig i Sverige och hur de blev en viktig del av samhället och kulturlivet.
- Postmuseum – Postmuseum i Gamla stan handlar om kommunikation och hur svenska har kommunicerat genom historien. Från analoga budbärare på hästrygg till digital post av ettor och nollor. Museet återinvigdes 2024, efter några år renovering, med flera nya permanenta utställningar.
- Vasamuseet – Ett museum om Svensk historias mest ökända skepp: Vasa. Efter att ha förlist under sin jungfrufärd 1628 påträffades skeppet igen 1961. Museet öppnade 1990 och är alltjämt Sveriges mest besökta.
- Livrustkammaren – Under Slottet (som även det är ett museum öppet för allmänheten) hittar du Livrustkammarens kungliga skatter. Samlingarna innehåller uniformer, klänningar, barnkläder, rustningar, vagnar, kronor, spiror, smycken, och andra personliga föremål som tillhört kungligheter.
- Ekonomiska museet och Kungliga myntkabinettet – I samma byggnad som Historiska hittar du också ett museum som undersöker Sveriges ekonomi då och nu. Hur har pengar sett ut och vad blir framtidens valuta? Vilka är stöttepelarna i svensk ekonomi och hur har de förändrats genom historien. Till Ekonomiska hör även Kungliga myntkabinettet och dess enorma samling av mynt, sedlar, medaljer, värdepapper och andra monetära föremål.
- Vrak – Museum of Wrecks – Östersjön är en guldgruva för vrakdykare, tack vare sitt bräckta vatten. Vrak på Djurgården dyker ner under vågorna för att se vad som döljer sig på botten. Museet ligger strax invid Vasamuseet, och det finns möjlighet att köpa en kombobiljett med inträde till båda för ett rabatterat pris.
- ABBA The Museum – Ett museum tillägnat en av svensk musiks största exporter; ABBA. Museet berättar historien om hur Anni-Frid, Björn, Benny och Agnetha träffades och hur deras musik klättrade på topplistor över hela världen.
Vetenskap på museum
Museer om världshistoria
- Etnografiska museet – Etnografiska museet grundades 1900 och belyser folktro, traditioner och vardagsliv från hela världen. Det finns över 220 000 objekt i samlingarna, från folkdräkter, ceremoniella masker och vapen, till verktyg, porslin, leksaker och vardagliga prylar. Etnografiska ligger på gärdet i Museiparken, granne med flertalet andra museer.
- Östasiatiska museet – Har en av de största samlingen Asiatiska antikviteter i Europa. Östasiatiska har över 100 000 arkeologiska fynd från Kina, Japan, Korea, Indien och Sydostasien, samt ett bibliotek med östasiatisk litteratur. Museet är för närvarande stängt på grund av renovering och beräknas öppna igen 2026.
- Medelhavsmuseet – Grundades 1958 när Egyptiska museet och Cypernsamlingarna slogs ihop. De permanenta samlingarna består främst av arkeologiska skatter från antikens Medelhav – Egypten, Grekland, Rom och Cypern – men i programmet ingår också tillfälliga utställningar om Nordafrika och Mellanöstern.
- Sveriges museum om Förintelsen – Sveriges Museum om förintelsen öppnade 2023 i centrala Stockholm. Museet tittar på Förintelsens fruktansvärda händelser med ett Svenskt perspektiv. Föremål och dokument har donerats av överlevare och deras familjer, som alla – på ett eller annat vis – hamnade i Sverige efter Andra Världskrigets slut.
- Forum för levande historia – Forum för levande historia är både statlig myndighet och museum. Museet verkar för tolerans, demokrati, allas lika rättigheter genom utbildningar och samarbeten med skolor, men även en museidel som är fri att besöka.
- Sjöhistoriska museet – På Gärdet, vid Djurgårdskanalen, hittar du Sjöhistoriska museet. Här behandlas såväl svensk, som internationell, maritim historia med ämnen som maritim konst, sjöslag, pirater, modern logistik och handel, och mycket mer. Museet har även en samling museiskepp som ligger förtöjda utanför Vasamuseet på Djurgården.
- Leksaksmuseet och Stockholm Toy Museum – Två separata museer som behandlar samma ämne: leksaker och hur människor har lekt. Leksaksmuseet ligger i Fisksätra och har en samling som donerats och lånats ut från flera framstående leksakssamlare. The Stockholm Toy Museum å andra sidan ställer ut von Schinkel-familjens privata samling, Norra Europas Enskilt största. Museet låg tidigare i Tidö slott men flyttade till Stockholm och Skeppsholmen 2018.