Saga Loxdal: Mina 5 okända pärlor
Publish date: 15 november 2024
Check på Gamla stan, Stadshuset och Vasamuseet! ...så vad ska man hitta på nu då? Vi tog ett snack med Saga Loxdal, bättre känd som SagasOkändaSTHLM, om hennes bästa tips bortom Stockholms upptrampade stigar.
Saga Loxdal fascineras av arkitektur och stadsplanering i allmänhet, och av Stockholm i synnerhet.
Efter att ha bott i Stockholm nästan hela sitt liv (med ett lite kortare gästspel i Berlin) bestämde sig den före detta copywritern att göra en heltidssysselsättning av sin kärlek till staden. Som SagasOkändaSTHLM delar Saga med sig av personliga tips på dolda eller undanskymda platser i staden, på Instagram och TikTok, och har även hållit i guidade turer om sina fynd.
– Jag tycker nog om allt, svarar Saga på frågan om hon föredrar någon särskild inriktning eller epok på Stockholms arkitektur. 1920-tals byggnader är vackra och perfekt om man vill se Stockholm genom en romantisk lins. Efterkrigstidens ABC-städer, som Vällingby eller Hökarängen, är otroligt mysiga. Det är som att stadsplanerare har ritat upp livet! För att inte glömma alla pampiga 17–1800-tals hus som är till bredden fulla av historia. Så allt. Förutom kanske nyproduktioner.
Vissa av Sagas tips är relativt kända – åtminstone för lokalborna– och fulla av daglig aktivitet. Som Markuskyrkan i Björkhagen, ett utmärkt exempel på 1950-talets brutalism. Eller de odlingslotterna och pallkragarna som satts upp längs med den övergivna spårvägen under Skanstullsbron.
Andra är obskyra även för stockholmarna, som Drottninggrottan på Nåttarö, där drottning Maria Eleonora gömde sig under flykten till Brandenburg. Och vissa av hennes tips handlar om fullständigt övergivna byggnader och kvarter; ibland mitt i stan.
– Folk skulle no bli chockade om de insåg hur många byggnader som står öde i City. Vissa är rivningskontrakt, men andra är tomma då fastighetsägaren helt enkelt inte vill ha hyresgäster av olika anledningar. Men jag ska vara tydlig med att jag inte är någon urban explorer – jag håller mig på säkert avstånd får tomma kåkar!
Saga Loxdals 5 okända pärlor
- Högdalstoppen: "Högdalstoppen är egentligen en samling av utsiktspunkter, mellan Högdalen, Hökarängen och Fagersjö. Den är förmodligen mindre känd än Hammarbybacken, och en aning mindre tillgänglig. Stigen upp till den högsta toppen är till exempel lite bökig. Men personligen älskar jag promenaden upp hit. Utsikten är fantastisk, den bästa i Stockholm enligt mig. Det gick en rodelbana runt toppen som plockades ner under 90-talet. Men det går fortfarande att hitta spår av den".
- Per Olof Hallman-husen: "Per Olof Hallman var en känd arkitekt och Stockholms första officiella stadsplanerare. Han var nyckelperson i projekt som Lärkstaden på Norrmalm, Atlasområdet på Kungsholmen, och Aspudden i södra Stockholm. Alla hans projekt är vackert planerade, med sina oregelbundna byggnader i olika färger. Han hade en förkärlek för jättefina portaler också. Det blir som att stiga in genom en öppning till ett gömt litet kvarter".
- Museilägenheterna: "Det finns många fina museilägenheter över hela Stockholm, som visar hur befolkningen levt genom åren. Det enda som behövs är att man bokar sitt besök i förväg. Vissa förvaltas av Stadsmuseet, andra genom privata stiftelser och intresseföreningar. Till exempel finns Barnrikehusen i Roslagstull, ett kvarter av flerfamiljshus från 1940-talet som erbjöd billigt boende för familjer med flera barn. Den spektakulära 1880-talslägenheten Stuckatörens våning, ovanför Nalen i City. I Tensta finns en jättehäftig Miljonprogramslägenhet på 1960-talet. På Södermalm hittar du också det rustika Blockmakarens hus från 1917. Min favorit är dock Astrid Lindgrens lägenhet vid Vasaparken. Allt har lämnats precis som det var vid hennes bortgång. Hit måste man dock boka biljett långt i förväg. Det är alltid jättelång kö!".
- Haga slottsgrund: "Ruinerna som är Haga Slottsgrund är egentligen inte från ett palats som övergavs. Det byggdes helt enkelt aldrig klart. Slottet började byggas på order av Gustav III under 1780-talet, men då kungen sköts 1792 stannade bygget helt av och togs aldrig upp igen. Fundamentet och källarvalven hann bli klara och de går att besöka än idag, i skogsdungen norr om Haga Slott. Många barnfamiljer kommer hit för att utforska gångarna och holmgången mellan Mattis och Borka i Rönja Rövardotter (1984) är faktiskt filmad här!".
- Johanneshovs skans: "I närheten av Avicii Arena och Globen Shopping finns delar av Johanneshovs skans. En skans är en typ av militär befästning byggd för att ha bra sikt åt alla väderstreck. Ofta som en stjärna. Just den här skansen började byggas 1859, men övergavs redan 1860. Skansar hade helt enkelt blivit omoderna. Delar av den yttre muren sticker ut i receptionen på en kontorsbyggnad och eftersom den är klassad som ett byggnadsminne är den fri att besöka för allmänheter (under arbetstid). Jag tycker det är fascinerande att föreställa sig hur platsen kunde ha sett ut med ett militärt fort, istället för en arena och shoppingcenter".