Njut av musik på Stockholms klassiska scener
Publish date: 19 oktober 2022
Stockholm har flertalet scener som erbjuder klassisk musik, opera och jazz. Utbudet sträcker sig från klassiska konserthus och slottsteatrar till scener vikta för experimentell musik.
Stockholm är navet i den svenska musikexporten, men här hittar du även några av landets viktigaste scener för konstmusik. Scener där du kan höra verk från den klassiska musikens mästare och jazzens pionjärer. Här är några kommande höjdpunkter!
- Berwaldhallen – Hexagon-formade Berwaldhallen kallas ibland för "gruvan" eftersom större delen av lokalen ligger nergrävd i marken. Denna konsertlokal, ägd av Sveriges Radio, används främst för klassisk musik och är hem för Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören.
- Confidencen – Vid utkanten av Ulriksdals Slottspark hittar du Confidencen, Sveriges äldsta rokokoteater som byggdes 1753. Här spelas framför allt teater men även mindre kammarmusikkonserter och operetter.
- Drottningholms Slottsteater – Världens bäst bevarade slottsteater, byggd på 1760-talet. Programmet löper över sommarsäsongen och innehåller framförallt teater men även vissa konserter. Förutom föreställningar arrangeras guidade turer av den anrika teatern.
- Fasching – Många av världens mest hyllade jazzartister har stått på Faschings-scen. Sedan 1977 har lokalen på Kungsgatan vuxit till att bli en av Skandinaviens viktigaste jazzscener och navet i jazz-Stockholm.
- Folkoperan – Grundat på 70-talet har Folkoperan vuxit till att bli en av Sveriges ledande operascener. Fokus ligger på experimentella uppsättningar av både klassiska och nya verk.
- Konserthuset – Majestätiska Konserthuset byggdes särskilt åt Kungliga Filharmoniska orkestern på 1920-talet. Förutom att vara Stockholms viktigaste scen för klassisk musik är det också här som Nobelpriset delas ut varje år.
- Kungliga Operan – Sveriges nationalscen för opera och balett. Operans kör är en av de äldsta i världen som fortfarande verkar och grundades 1773.
- Musikaliska – Centralt belägna Musikaliska var tidigare i Kungliga Musikakademins ägo. Byggnaden har bytt ägare flera gånger, men är alltjämt en viktig scen för den klassiska musiken i Stockholm.