Utomhuskonst i Stockholm
Publish date: 19 oktober 2022
I Sverige har offentlig konst länge varit en demokratisk fråga, och det finns en syn på att konst har en viktig roll att spela i samhället och därför bör vara tillgänglig för alla.
Konstens syns tydligt i hela Stockholm, där olika typer av moderna och klassiska konstverk syns på gator, i parker och på torg – till och med i tunnelbanan!
Här är vårt urval av offentliga utomhuskonstverk att titta närmare på när du utforskar Stockholm. Se även vår guide till stadens skulpturparker här.
- Statyn av Margareta Krook står vid ena hörnet av Kungliga Dramaten, precis där hon brukade ta en snabb rökpaus mellan repetitionerna. Den älskade skådespelaren är avbildad i sin favoritklädsel, och faktum är att statyn alltid är uppvärmd till behagliga 37 grader vilket gör den extra behaglig att röra vid. Konstverket ägs/förvaltas av Statens Fastighetsverk och skapades av Marie-Louise Ekman år 2002. Se var statyn står här.
- Art Made This är ett urbant konstprojekt där kvinnliga kreatörer i samarbete fastighetsbolag sätter sin prägel på offentliga byggnader och dörrar runtom i staden. Lär dig mer om de fantastiska konstverken på projektets Instagramkonto.
- “Vårbergs Jättar” är två gigantiska, himmelsblå betongskulpturer skapade av konstnären Xavier Veilhan. De vilar bekvämt i gräset i Vårberg, södra Stockholm. Den största jätten är 19 meter lång, nio meter bred och fem meter hög! Läs mer här.
- Konstnären Yash's väggmålning på Luthens Gränd på Södermalm är 42 kvadratmeter stor och försöknar en tidigare grå betongvägg. Du hittar konstverket här.
- Hoop-La av Alice Aycock. Det finns massvis med spännande utomhuskonst på den vackra, gröna ön Kungliga Djurgården i centrala Stockholm. Det senaste permanenta konstverket är ‘Hoop-La’ av konstnären Alice Aycock, förvärvad av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse som ett första steg i planerna att skapa en Kunglig skulpturpark. Se var konstverket står här.
- Järnpojke/Pojke som tittar på månen. Du hittar Sveriges minsta offentliga staty, och Stockholms kanske mest omtyckta konstverk, på Storkyrkans innergård i Gamla Stan. 'Pojke som tittar på månen' är endast 15 cm hög och skapades av konstnären Liss Eriksson år 1967. Idag kallas han oftast bara för 'Järnpojke', och hans besökare lämnar ofta gåvor vid hans fötter, eller klär honom i små kläder. Se var statyn finns här.
- Ljuskonst i Rinkeby. Under vintern 2019 skapade samtliga sjundeklassare på Rinkebyskolan konst under ledning av ljusdesignern Marianne Lind och konstnären Stina Wollter. Resultatet blev sex stycken fantastiska, lysande konstverk som pryder ett antal fasader på gatan Rinkebystråket. Läs mer om projektet här.
- Amara Por Dios Muralmålning, Ragvaldsgatan. Konstnären Amara Por Dios fick under 2017 i uppdrag av Stockholm Konst att utsmycka en gavelvägg nära skolan Södra Latin på Södermalm. "Jag vill att ungdomarna ska inspireras av målningen. Motivet symboliserar att växa och grönska som person", säger konstnären som själv har gått på Södra Latin. Läs mer om konstverket här.
- Max Ockborns konstverk i Bredängsparken. Konstnären Max Ockborn fick i uppdrag att aktivera Bredängsparkens skogsparti i södra Stockholm. Hans konstnärliga process startade i sorteringen av material och objekt som redan fanns på plats. Fyra större stenar har försetts med stiliserade ögon och munnar och förvandlats till stentroll, och tre skulpturer i aluminium står utspridda i utkanten av skogsdungen. Läs mer om konstprojektet här.
- Mari Rantanens mulralmålning i Hjulsta. Mari Rantanens måleri kännetecknas av ett personligt färgspel i komplexa, emotionellt laddade mönster. Konstnären har samarbetat med ungdomar från området som bidragit med sina tankar, idéer och känslor. Utifrån dessa beskrivningar skapade Mari Rantanen ett mönster på en husfasad med cirklar i rörelse, som står för en växande energi, och med körsbärsblommor som tecken på ett nytt liv. Pratbubblorna runt fönstren symboliserar Hjulstabornas olika röster och uppmuntrar till samtal och öppenhet mot varandra. Läs mer om konstprojektet här.
- På Sergels Torg. Sergels torg, Stockholms hjärta, är ett offentligt rum i ständig rörelse och förändring. Här kan du uppleva konst och kultur under hela året – tillfälliga konsthändelser, scenkonst och arkitektur i världsklass – skapat av många och gratis för alla. Läs mer om platssamverkansprojektet 'På Sergels Torg' här.
- Mihály Kolodkos mini-skulptur på Nobelgatan. Den Budapest-baserade konstnären Mihály Kolodko har skapat en miniatyrstaty i brons föreställande Alfred Nobel utanför Ungerns ambassad i centrala Stockholm, för att fira landets 100-årsjubileum i staden och för att hedra Nobels arv samt alla Nobelprisvinnare genom åren, varav flera varit Ungrare. Läs mer om statyn här.
- Elmgreen & Dragsets Life Rings på Kungliga Djurgården. Det senaste tillskottet i den nya skulpturparken på Djurgården i centrala Stockholm är konstnärsduon Elmgreen & Dragsets Life Rings, där de har utgått från ett enskilt, återanvändbart, lätt och ofta väderbitet objekt – ett räddningsredskap; och sedan multiplicerat formen in absurdum. I denna gestaltning av ett nästintill omöjligt torn, ser det ut som om livbojarna förgrenar sig upp mot himlen. Varje ring är förankrad till en annan ring i en kedjeliknande konstruktion. Läs mer om konstverket här.
Enprocentsregeln
Enprocentsregeln klubbades igenom av Stockholms politiker år 1963, och innebär i korta drag att 1% av varje byggbudget skall gå till någon form av offentlig utsmyckning. Detta för att alla stockholmare, oavsett vem man är eller hur man lever, ska ha möjlighet att uppleva konst i sin närmiljö.
Stockholm Konsts uppdrag är bl.a. att genom den offentliga konsten berika våra gemensamma miljöer, väcka känslor samt uppmuntra till samtal och eftertanke.
Läs mer om Stockholm Konst och enprocentsregeln här.