To main content
Search iconSearch
Bookmark iconMy list
Arrow icon
Utomhusbild av Gripsholms slott i Mariefred, en idyllisk liten stad strax norr om Stockholm. Slottet, en populär turist attraktion, inrymmer möbler, konsthantverk och inredningar från fyra århundraden.

Photo: Kungl. Hovstaterna/The Royal Court

Categories: Utflykter

Utflyktstips: fantastiska slott i Stockholm

Publish date: 11 februari 2025

Den historieintresserade får sitt lystmäte av spännande berättelser i Stockholm. Inte minst på de majestätiska slott och palats som ligger i trakten!

Prunkande trädgårdar och kungliga gemak. Unika konstskatter och ovärderliga antikviteter. Barock, renässans och sagolik historia - gör en utflykt till något av Stockholmstraktens många slott för en heldag av historisk utforskning!

De flesta slott i Stockholm nås lätt med kollektivtrafik för en spontanvisit; tunnelbana, buss, pendeltåg, eller färja. Kungliga slottet ligger ju trots allt mitt i Gamla stan. Några är belägna en bit bort dock, som Gripsholm eller Skokloster, och kräver en något mer uppstyrd utflykt. Alla är dock värda ett besök för dig som inte kan få nog av spännande historia!

Nedan hittar du en lista över Stockholmstraktens 9 slott, men också de museer och paviljonger som ligger i direkt anslutning till dem!

Trädgårdslabyrinten på Drottningholmsslott, som sedd från ovan.
Den snirkliga trädgårdslabyrinten i Drottningholms slottspark, sedd från ovan. Trädgården blandar formstrikt barock stil med ledigare och intimare Engelsk stil.
  • Drottningholms slott – Drottningholms slott invigdes 1730 och har varit kungafamiljens officiella bostad sedan 1981. Det UNESCO-listade palatset bjuder på kunglig prakt i överflöd med magnifika rum och salar, en barock/Engelsk-trädgård, en välbevarad slottsteater och lusthuset Kina Slott. Beläget på ön med samma namn når du Drottningholm enkelt med SL-bussar from Bromma bussterminal. Under sommarmånaderna kan du även ta sjövägen med färja från City.
  • Gripsholms Slott – Gripsholm ligger i Södermanlandsidyllen Mariefred, ungefär 1 timmes bilfärd från Stockholm. Slottet byggdes under 1500-talet, på order av Gustav Vasa och har fortfarande många välbevarade rum och salonger från den tiden. Senare tillskott är bland annat Gustav III:s slottsteater och Statens porträttsamling med över 5000 porträtt på kungligheter, adel, musiker, författare och andra framstående svenskar. En annan omhuldad sevärdhet är Leo; ett uppstoppat lejon av okänt ursprung som alldeles uppenbarligen konserverades av någon som fick gissa sig till ett lejons utseende...
  • Rosendals slott – Rosendals slott ligger i Kungliga Nationalstadsparken på Djurgården, och håller öppet för besökare på sommaren. Palatset är ett fin exempel på Karl Johan-stil och uppfördes under 1800-talet på begäran av Karl XIV Johan. Det magnifika "sommarhuset" talar till Djurgårdens långa historia som en plats för vila och återhämtning då det byggdes som kungens privata jaktstuga.
  • Rosersbergs slott – Byggt på 1630-talet av den förmögna familjen Oxenstierna har Rosersberg varit i kungahusets vård sedan 1762. Mycket av slottets kungliga prakt är bevarad sedan Karl XIV Johan och Drottning Desiderias tid (de sista kungligheterna att bo permanent på slottet) och här hittar du en unik samling av vackra textiler och tyg. Rosersberg ligger i norra Stockholm, ungefär 2 kilometers promenad från Rosersberg pendeltågsstation.
  • Skoklosters slott – Uppfört under det tidiga 1600-talet är Skokloster det största privata slottet som någonsin har byggts i Sverige. Sedan 1967 är det imponerande barockslottet – dess många antikviteter, möbler, vapen och stora konstsamling – en del av Statens Historiska museer. Här finns till exempel en samling av Giuseppe Arcimboldos (1527-1593) finurliga tavlor. Vid en inventering av slottets samlingar 1845 återfanns grönsaksmannen Vertumnus, ett av Arcimboldos mest kända verk som konstkännare länge ansåg som försvunnet.
  • Kungliga slottet – Kungliga slottet i Gamla stan öppnade 1756, byggt på den plats där Slottet Tre Kronor stod innan branden 1697. Slottet är officiellt residenspalats åt Carl XVI Gustaf och används i allra högsta grad som arbetsplats och vid statsbesök. Men av dess 600 rum är många öppna för allmänheten. Bland de mest kända och praktfulla är Rikssalen och Ordenssalarna, men även det minsta läsrum har en fascinerande historia att berätta. I anslutning till slottet. I anslutning till slottet hittar du också Gustav III:s Antikmuseum, Museum Tre Kronor, Skattkammaren och Livrustkammaren.
Oxenstiernska salen på Ulriksdals slott, interiör. Ett stort rum dekorerat med trämöbler och mörka tapeter.
Oxenstiernska salen, med sina möbler i massivt trä och gyllene tapeter, på Ulriksdals slott.
  • Tullgarns slott – Sommarslottet Tullgarn ligger söder om Stockholm, i pittoreska Trosa. Slottet sägs ha varit Gustav V:s favoritplats och kungen spenderade många sommar här. Här jagande och fiskande han i omgivningarna, hade picknic i slottsparken, eller övade backhandslaget på sin privata tennisbana.
  • Tyresö slott – Ett privatslott söder om Stockholm, i grannkommunen Tyresö. Slottet har haft många ägare (allra längst ägdes det av den adliga ätten Oxenstierna) men överlämnades till staten 1930 och har sedan dess varit ett museum i Nordiska Museets regi. Den vackra parken är en populär picknickplats och i närheten finns både badplats och gästhamn. På Notholmen finns ett värdshus med sommarcafé som serverar sallader, smörgåsar och pannkakor.
  • Ulriksdals slott – Ulriksdal i Solna ligger i den norra delen av Kungliga Nationalstadsparken. Godset från senrenässansen/tidiga barocken har varit omhuldad tillflyktsort åt många kungligheter som önskat att komma bort från vardagen vi hovet. Sedan tidigt 1900-tal är dock slottet och dess omgivningar i statens ägo, och har varit ett museum sedan dess. Förutom den vackra parken och orangeriet är slottsteatern, Confidencen, slottets mest berömda sevärdhet. Teatern är den äldsta rokoko-teatern i Sverige som fortfarande används regelbundet.